Zo bespaar je water in je badkamer

 

De prijs van kraantjeswater is niet direct iets waar je bij stilstaat als je een douche of een bad neemt. Toch is er de laatste jaren heel wat rond te doen geweest in Vlaanderen. De prijs van kraantjeswater is jaar op jaar gestegen. Water wordt schaars. Ook bij ons. Energiezuinig wonen is geen hype maar een bewuste keuze van velen die aan het bouwen of verbouwen zijn.

Water besparen in je badkamer? Zo doe je het

Een spaardouchekop in de douche kan het waterverbruik met 40 tot 50 procent verminderen. Met een waterbesparende douchekop verminder je niet alleen je waterverbruik, maar bespaar je ook energie. Het gebruik van minder water betekent dat er minder energie nodig is om het water te verwarmen, zodat het voordeel voor jou en het milieu nog groter is.

Neem ook eens een korte douche in plaats van een bad. Een bad laten vollopen vraagt 100 tot 150 liter drinkwater. Daarmee kan je tot drie maal douchen, of zelfs vijf keer met een spaardouchekop.

Met een eengreepsmengkranen in de douche in plaats van afzonderlijke kranen moet je minder lang ‘zoeken’ naar de juiste temperatuur. Op die manier verbruik je ook alweer minder water. Een thermostatische kraan is nog beter. Thermostatische mengkranen komen in allerlei vormen en maten. Een thermostatische kraan zoekt voor jou de ideale watertemperatuur. Een thermostaatkraan behoudt de ingestelde temperatuur en zorgt voor gelijkblijvende waterdruk. Ze levert dus maximaal comfort en houdt je energieverbruik onder controle.

Al gehoord van een spaarpoeltoets? Het toilet is de tweede grootste waterverspilling in huis, met zes tot negen liter water per spoelbeurt. Elk modern toilet is vandaag uitgerust met 2 toetsen, waarvan er eentje om water te besparen.

Plaats spaarperlatoren op de kranen. Door een normale kraan stroomt tien tot twaalf liter water per minuut, terwijl zes tot acht liter volstaan. Spaarperlatoren of bruismondstukken brengen lucht in de waterstraal. Hierdoor vermindert je waterverbruik zonder afbreuk te doen aan je comfort.

Door regenwater te hergebruiken (regenwater recuperatie) kan een gezin van 4 personen jaarlijks tot 250 euro besparen. Regen valt gratis uit de lucht. Je moet het enkel weten op te vangen en te hergebruiken. Hiervoor bestaan regenwater recuperatie systemen. We raden je sowieso aan om dit in overweging te nemen bij je (ver)bouwplannen.

Lekkende kraan? Repareer ze zo snel mogelijk. Een druppende kraan verspilt al gauw vijf tot zes liter water per dag. Een toilet dat blijft lopen door een slecht werkende doorspoelbak verbruikt 25 liter per uur.

Heb je hierover vragen? Plannen om je badkamer te renoveren?

Het team van Renotechnics kan jouw badkamer ook renoveren. Wij bouwen ook jouw badkamer. Van A – Z. Zonder zorgen en met een oog voor details. We laten werkelijk niks aan het toeval over.

Heb je vragen? Neem contact op. Wij maken graag tijd om je plannen te bespreken.

Op zoek naar meer inspiratie? Download onze stijlgids