Om nog meer mensen, bedrijven en organisaties te overtuigen om zonnepanelen of een zonneboiler op het dak te plaatsen, heeft het Vlaams Energieagentschap (VEA) een ‘zonnekaart’ uitgewerkt. Dat is een online toepassing waarop iedereen meteen kan zien of zijn of haar dak geschikt is voor zonnepanelen of -boiler, hoeveel de installatie kost en wat de terugverdientijd is.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie waarmee de energie van de zon kan worden opgevangen om nadien te gebruiken op de plaatsen in je woning waar je warm water nodig hebt. Een typisch gezin verbruikt 50 – 70% van zijn warm water in de badkamer en in de keuken. Met een zonneboiler laat je m.a.w. warm water stromen uit de badkraan, douchekraan, wastafel, … en voor de wasmachine.

zonneboiler-renotechnics-regio-gent

De installatie bestaat hoofdzakelijk uit:

  • een zonnecollector geïnstalleerd op het dak (vergelijkbaar met zonnepanelen)
  • een warmwaterreservoir
  • toebehoren, zoals een (circulatie)pomp om de zonne-energie van de collector naar het waterreservoir over te brengen of een warmteregelaar.

 

Hoeveel warm water kan ik met een zonneboiler produceren?

De hoeveelheid warm water die je met een zonneboiler kan produceren hangt af van de inhoud van de zonneboiler en het aantal zonnecollectoren. Voor een gezin van 3 – 4 personen volstaat meestal een zonneboiler met een inhoud van 150 liter die wordt gevoed door 1 zonnecollector op het dak van de woning.

Het piekrendement van een zonneboiler verkrijg je op op een zonnige dag zonder bewolking, wanneer de collector naar het zuiden gericht is. Maar ook gedurende een bewolkte dag haalt de collector nog een goed rendement. Net zoals bij klassieke zonnepanelen is het rendement het hoogst wanneer de collectoren in een hoek van 35% geplaatst worden.

Besparen op je energiefactuur door propere energie

Een zonneboiler werkt op het licht van de zon om water te verwarmen. Met een zonneboiler bespaar je heel wat aan energiekosten. De bezonning van 1m2 dakoppervlakte komt overeen met 100 liter stookolie verbruik of 100m3 gas verbruik. Een gemiddeld gezin bespaart jaarlijks tussen de 150 – 200 euro op de energiefactuur. Bovendien biedt de overheid ook premies aan op de installatie van zonneboilers die kunnen oplopen tot 50% van de totale investering.

Komt je woning in aanmerking voor een zonneboiler?

Recent lanceerde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de Vlaamse Zonnekaart. Met de Vlaamse zonnekaart kan elke Vlaming zien hoe goed zijn of haar dak scoort en hoeveel een installatie hem of haar zou kosten en wat die zou opbrengen”, zegt de minister. “Zonne-energie is niet duur meer en vooral winstgevend. Bovendien zijn de meeste daken geschikt. Dat kan iedereen nu met eigen ogen vaststellen.”

De zonnekaart is terug te vinden op energiesparen.be/zonnekaart. Wie zijn adres ingeeft, ziet meteen of het dak ideaal (groen), bruikbaar (geel) of beperkt tot niet bruikbaar (oranje) is voor zonnepanelen of een zonneboiler. Voor elk ideaal of bruikbaar dak berekent de zonnekaart de kostprijs en de terugverdientijd.

De berekeningen gebeuren standaard voor een doorsneegezinsverbruik, maar je kan de instellingen eenvoudig aanpassen en een persoonlijke berekening uitvoeren. De toepassing beschikt ook over profielen voor grote verbruikers, zoals bedrijven, scholen of supermarkten.

Plannen om je badkamer te renoveren?

Het team van Renotechnics is gespecialiseerd in de renovatie en inrichting van badkamers in Oost-Vlaanderen. Heb je vragen over de installatie van een zonneboiler? Neem contact op of maak meteen een afspraak. We beantwoorden graag jouw vragen.

Op zoek naar meer inspiratie? Download onze stijlgids