Benoveren = energiezuinig renoveren

De Vlaamse Overheid stimuleert energiezuinig wonen al langer dan vandaag.

Benoveren is beter renoveren dan gebruikelijk is. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties, goed gepland en met deskundig advies, zodat de verschillende renovatiestappen in de meest logische volgorde worden uitgevoerd, en ook latere renovatiestappen haalbaar blijven.

In tegenstelling van wat veel mensen nog steeds denken, is energiezuinig renoveren niet duurder dan een ‘gewone’ renovatie. Door op een planmatige manier je woning te renoveren met aandacht voor het energieverbruik in de komende jaren, kan je niet enkel in de toekomst geld besparen. Als je het goed aanpakt, zijn er tal van premies waar je beroep kan op doen die het totale kostenplaatje aanzienlijk kunnen verlagen.

Begin met het dak

Een benovatieproject begint bij het dak. De meeste energie verspillen we in onze woning doordat het dak niet of slecht geïsoleerd is. Doordat warme lucht stijgt, gaat er heel wat energie verloren via het dak van je woning.

Je hoeft niet altijd je hele dak te vernieuwen. Soms volstaat het om de dakpannen eraf te nemen en het dak aan de buitenkant te isoleren. Dit doen we met harde isolatieplaten. De bestaande pannen of nieuwe dakpannen worden bovenop het geïsoleerde dak gelegd.

In nogal wat oude woningen is er geen onderdak aanwezig. Een onderdak is een beschermingslaag die ervoor zorgt dat het isolatiemateriaal en de onderliggende constructie niet aangetast worden door vocht, stof en wind. Een goed geplaatst onderdak is wind- en waterdicht en dampopen. Het laatste zorgt ervoor dat vocht van binnenuit naar buiten kan verdampen.

Niet enkel bij nieuwbouwprojecten worden nieuwe daken geplaatst. Ook bij een totaalrenovatie van een woning plaatsen we in sommige gevallen een volledig nieuw dak.

Buitenmuren isoleren

Klassiek geïsoleerde spouwmuren voldoen niet meer aan de energienormen van vandaag. De gevels van je woning kan je op drie manieren isoleren. 

Als je woning is opgetrokken uit ongeïsoleerde spouwmuren met een spouw van minstens 5 cm kan je overwegen om de buitengevel te laten isoleren in de spouw. Dit is een heel eenvoudige en efficiënte manier om je woning na te isoleren.

Wanneer dit geen optie is zijn er nog 2 mogelijkheden, nl na-isoleren aan de buitenkant (buitengevels isoleren) of na-isoleren aan de binnenkant (binnenmuren isoleren). Technisch gezien is de eerste optie de beste maar meestal ook de duurste.

De zon gaat voor niks op. Profiteer ervan!

muren-isoleren-renotechnics-benoveren-1

Ramen en deuren isoleren

Met niet-geïsoleerde ramen en deuren gooi je letterlijk geld door ramen en deuren. Wie verstandig benoveert, kiest voor raamprofielen met een goede thermische isolatiewaarde en voor hoogrendementsglas of drievoudige beglazing. Natuurlijk moeten ook de buitendeuren en garagepoorten de warmte zo goed mogelijk binnenhouden. Zo verhoog je het comfort in je woning en in je garage.

Energiezuinig verwarmen

De helft van je energieverbruik gaat naar verwarming. Investeer daarom best in een energiezuinig verwarmingssysteem met een hoog rendement. Een condensatieketel die gekoppeld is aan een zonneboilerinstallatie of een warmtepomp is een ideale oplossing om je energiebehoeften in te vullen op basis van hernieuwbare energiebronnen. Zoals het spreekwoord zegt: Voor niks gaat de zon op… 

 

Bron: www.vlaanderen.be