Heb je plannen om je badkamer te laten renoveren? Dan stond je ongetwijfeld stil bij de vraag: welke vloerbekleding past het best in mijn badkamer? Er zijn tal van mogelijkheden… een klassieke tegelvloer, rubber, laminaat, parket, … De keuze voor een houten vloer in de badkamer gaat al snel over de vraag of het laminaat of parket zal worden.  We zetten de verschillen op een rijtje.

Wat kost parket vs. laminaat?

Laminaat en parket zien er weliswaar min of meer hetzelfde uit. Toch is er een verschil in kostprijs. Massieve parket is duurder in aanschafprijs dan laminaat. Dit komt omdat parket arbeidsintensiever is om te plaatsen en bovendien een afwerkingslaag nodig heeft. Laminaat is meteen afgewerkt. Het is vanuit de fabriek een eindproduct dat makkelijker te installeren is. Maar daarom is het op termijn nog niet de goedkoopste oplossing.

Laminaat vs. parket: vochtbestendigheid en onderhoud

Zowel voor parket als voor laminaat is de vochtbestendigheid op lange termijn de factor die de uiteindelijke kostprijs mee bepaalt. Je moet te allen tijde vermijden dat water langs de omtrek van de vloer doordringt tot in de vloer zelf.

De fabrikanten van laminaat hebben daarom de intrinsieke vochtbestendigheid van hun producten aangepast: hdf in plaats van mdf (hdf = High Density Fireboard: de houtvezels worden nog fijner en dichter geperst dan bij mdf), en een bijkomende vochtwerende behandeling. Bijkomend kan je best een waterdichte voeg aanbrengt over de hele omtrek van de vloerbedekking, en tussen alle stroken.

Wil je parket in je badkamer?

Dan moet je in de eerste plaats de juiste houtsoort gebruiken. Je keuze is van doorslaggevend belang voor de levensduur van je houten vloer. Ga niet lukraak voor de eerste de beste houtsoort, maar kies verstandig. Anders zal het hout binnen de kortste keren uitzetten, verkleuren of zelfs rotten en word je met extra kosten geconfronteerd. Je moet om te beginnen houtsoorten met een hoge duurzaamheidsklasse gebruiken. Kies daarom voor harde houtsoorten zoals teak, merbau, eik of beuk. Met een goede afwerkingslaag zijn ze jaren bestand tegen vocht. Je kan ook kiezen voor onbehandeld hout. Dit zal door de jaren heen vergrijzen. Op onbehandeld hout kunnen kringen in het hout ontstaan door waterspatten. Dan is een extra onderhoudsbeurt wellicht welkom.

Ga dus niet over één nacht ijs bij de keuze van het geschikte vloermateriaal voor je nieuwe badkamer en laat je niet (ver)leiden door een ogenschijnlijk goedkopere prijs.

 

Heb je hierover vragen? Plannen om je badkamer te renoveren?

Het team van Renotechnics is gespecialiseerd in de renovatie en inrichting van badkamers in Oost-Vlaanderen. Heb je vragen? Neem contact op. Wij maken graag tijd om je plannen te bespreken.

Op zoek naar meer inspiratie? Download onze stijlgids